Rasinformatie


 Hoewel er verschil van mening bestaat omtrent de oorsprong van de Blauwe Rus, wordt toch algemeen aangenomen dat het ras zijn origine heeft in de omgeving van de Witte Zeehaven Archangelsk in het noordwesten van Rusland. De Blauwe, kortharige katten werden destijds in Rusland beschouwd als geluksbrengers. Veel gezinnen hadden zo'n kat in huis of hadden een afbeelding van een kleine blauwe kat aan de muur hangen. Verondersteld wordt dat zeelieden en handelaren deze blauwe katten meebrachten tijdens hun reizen en ze in de eerste helft van de 19e eeuw introduceerden in Engeland.

 

In 1875 werden ze voor het eerst gezien tijdens de Crystal Palace tentoonstellingen in Londen. De Blauwe Rus werd onder andere "Archangel kat" genoemd.

 

                      Chrystal Palace -1854
Chrystal Palace -1854

Aanvankelijk werd op kattenshows de Blauwe Rus samen met de British Blue gekeurd, en het duurde tot 1912 alvorens de British Blue en de Foreign Blue (zoals de Blauwe Rus werd genoemd) als aparte rassen werden beoordeeld. De populariteit van de Blauwe Rus nam geleidelijk toe. Pas in 1948 werd het ras officieel benoemd tot "Russisch Blauw".

 

 

 

De Blauwe Rus vormt de basis voor de zwarte en witte kleurvariant en de Nebelung.