Russisch Blauw


Zoals u eerder heeft kunnen lezen, vindt de Blauwe Rus zijn oorsprong in Archangelsk en werd deze bijzondere kat in 1875 voor het eerst gezien tijdens de Crystal Palace tentoonstellingen in Londen. Van "Archangel kat", tot Foreign Blue naar Russisch Blauw in 1948.  Maar dat ging niet zonder slag of stoot.....

 

De Tweede Wereldoorlog heeft behoorlijke invloed gehad op de fokprogramma's. Na de tweede wereldoorlog waren er in Engeland nog slechts 3 fokkatten over dankzij mevrouw Rochford van de Dunloe-cattery. Om het ras weer nieuw leven in te blazen werden, uit pure noodzaak, andere rassen in de Blauwe Rus gekruist zoals Siamezen, Brits Kortharen en zelfs Burmezen. Deze kruisingen zorgden ervoor dat de Blauwe Rus een aantal karakteristieke eigenschappen verloor, zoals de oorspronkelijke amberkleurige ogen en de karakteristieke dubbele vacht. Dit leidde in de jaren 50 tot het herschrijven van de officiële rasstandaard waarbij de Blauwe Rus werd omschreven als een "slanke kat van het Siamese type".

 

In de jaren zestig van de vorige eeuw, besloten enkele fokkers om de karakteristieken van de Blauwe Rus, de korte wigvormige kop, de geprononceerde snorhaarkussentjes en de rechtopstaande oren, weer terug te fokken in het ras. Daarbij werd uitdrukkelijk vermeld dat het "Siamese type" als ongewenst werd beschouwd. Op de amberkleurige oogkleur na, lijkt de huidige Blauwe Rus dan ook weer op de oorspronkelijke kat uit Archangelsk.

 

De GCCF (Governing Council of the Cat Fancy) begint de Bauwe Rus in haar standaard als volgt te beschrijven:

 

"The Aristocratic Russian Blue is a gem of the feline world"