Standaard Russisch Blauw


De Blauwe Rus heeft een wigvormige kop met grote puntige oren en geprononceerde snorhaarkussentjes. De ogen zijn amandelvormig en levendig groen. De kleur van kittens mag afwijken van de uiteindelijke kleur. Het kan soms nog tot twee jaar duren alvorens de ogen de uiteindelijke kleur hebben gekregen.

 

Het lichaam van de Blauwe Rus is lang en gracieus. Middelzwaar gebouwd en goed gespierd. De poezen kunnen iets kleiner zijn dan de katers. De poten zijn lang met kleine ovale voeten. De staart moet in verhouding zijn met het lichaam en taps toelopend aan het einde.

 

De vacht van de Blauwe Rus is dubbel met een zeer dicht ingeplante ondervacht. Hij is kort en voelt zacht aan. De vacht is het bijzondere kenmerk van de Blauwe Rus. De structuur kan variëren afhankelijk van de kleur (zwart of wit).

 

De kleur moet egaal zijn met een duidelijk zichtbare zilverglans. Midden blauw heeft de voorkeur. Bij kittens kunnen er nog lichte strepen zichtbaar zijn, de zgn. "ghostmarking". Volwassen dieren mogen dit niet hebben.

 

Bij de Blauwe Rus is het neusleertje blauw, net als de voetzooltjes. Voor de Zwarte Rus is dit zwart en de Witte Rus Roze.

 

Als standaard wordt de NOK-standaard* aangehouden die afgeleid is van de GCCF-standaard** aangehouden

 

*NOK = Nederlands Onafhankelijk Kattenkeurmeestersgilde (NL)

** GCCF = Governing Council of the Cat Fancy (GB)

 

Foto's gemaakt door Tikvah's Photography by Nadine