Typen Blauwe Rus


Als je wereldwijd de Blauwe Russen vergelijkt, zie je een enorm verschil qua uiterlijk. Op zich is dit logisch te verklaren aan de hand van de geschiedenis van de Blauwe Rus. Er wordt vaak gesproken over het "Engelse type", het "Scandinavische type" en het "Amerikaanse type". Dit vraagt om wat uitleg en een stapje terug in de geschiedenis.

 

Alhoewel de natuurlijke oorsprong van de Blauwe Rus in Rusland ligt, zijn de Engelsen de eersten die het rastype hebben bepaald, vastgelegd en uiteindelijk verfijnd. In Scandinavië kwam de fok van de Blauwe Rus pas vanaf de jaren '40 van de 20e eeuw op gang. Om het ras te redden werden daar ook blauwe katten en Siamezen ingekruist. Het resulteerde in een ander uiterlijk. Fijner van postuur, vlakkere en donkere vacht met grote intens groene ogen. Alhoewel de Blauwe Russen al rond 1907 naar Amerika werden geëxporteerd, duurde het tot na de tweede wereldoorlog alvorens zij echt een fokprogramma hebben opgestart. Zij hebben de Engelse en Scandinavische lijnen gebruikt en met een niet al te selectief fokprogramma. Hadden zij eerder of later gestart met het ras, dan zou het type er anders uit hebben gezien. Immers de types na de tweede wereldoorlog waren meer oosters vanwege de Siamese kruisingen.

 

Het grote verschil tussen een Amerikaans en Engels type zie je direct. De ogen, oorstand en geprononceerde snorhaarkussentjes zijn anders. Dat laatste geeft de Blauwe Rus de zogenaamde "wodka look". De Amerikaanse types hebben vaak rondere ogen die felgroen gekleurd zijn. De oorstand is niet hooggeplaatst, maar meer aan de zijkant en de geprononceerde snorhaarkussentjes zijn niet aanwezig. Het Amerikaanse type lijkt nog wat extremer dan het Scandinavische type, alhoewel beiden duidelijk meer oosterse kenmerken hebben. Het Scandinavische type heeft bovendien een meer donkere vachtkleur.

 

De onafhankelijke verenigingen (zoals onze moedervereniging Neocat) houden de GCCF-standaard aan en dus het Engelse type Blauwe Rus. Tegenwoordig zie je ook veel mix-types Blauwe Rus met kenmerken van zowel de Engelse als Amerikaanse invloeden.

 

 

 

            Amerikaans type Blauwe Rus                                             Engelse types Blauwe Rus