Russisch Wit


In de jaren zestig van de vorige eeuw werd in Engeland voor het eerst een Rus in een andere kleur gefokt. Het bekendste verhaal van het ontstaan van de Russisch Wit, is afkomstig uit Australië. Dick en Mavis Jones. Het verhaal zegt dat zij gelezen hadden over witte katten die in Siberië leefden. Zij droomden van een witte kat met de karakteristieken van de Blauwe Rus. Zij kwamen in bezit van zo'n witte poes uit Siberië via een medewerker van een ambassade en startten een fokprogramma onder supervisie van Genetici van de universiteit van Sydney. Uit deze combinatie werden twee kittens geboren, waarvan zij er eentje hielden. De derde generatie gaf ook een zwart kitten. De Russisch wit werden pas in 1975 volledig erkend in Australië en in Engeland pas in 2013.

 

De Russisch Wit komt de laatste jaren helaas niet zo veel meer voor. Op een show zie je hoogst zelden een Russisch Wit.

 

Standaard

De standaard van de Russisch Wit is gelijk aan dat van de Russisch Blauw. De vacht mag iets steviger aanvoelen. De kleur moet volledig wit zijn. Kittens hebben nog wel eens een blauwe vlek op de kop. Die verdwijnt vanzelf gedurende het eerste levensjaar. De voetzooltjes en het neusleertje zijn rose.

 

Bijzonderheden

Witte katten kunnen doof zijn en daarom zal elke witte kat die gebruikt wordt voor de fok getest moeten worden op doofheid. Het is wenselijk als ook witte kittens getest worden. Dit gebeurt door middel van een BAER test. Vanwege het feit dat witte katten doof kunnen zijn, mogen witte katten ook nooit met witte katten worden gekruisd. Een Russisch Wit kitten heeft dus altijd een blauwe ouder. Het nest waar een Russisch Wit kitten deel van uit maakt kan soms uit drie kleuren bestaan. Zowel Blauw, Wit als Zwarte kittens kunnen hier voorkomen.