Karakter, gezondheid en verzorging


Karakter

 

De Blauwe Rus is een intelligente en gevoelige kat die zich aan zijn gezin hecht. Vroeger werd nog wel eens geroepen dat de Blauwe Rus eenkennig was en totaal niet van drukte en vreemden hield. Gelukkig hebben vele fokkers ervoor gezorgd dat dit slechts voor een enkeling opgaat. Bezoek wordt binnen enkele minuten uitgebreid onderzocht net als alles wat nieuw is in huis. Over het algemeen is de Blauwe Rus een bescheiden kat, die een stapje opzij zal doen voor een wat meer dominante kat. Uiteraard zijn er verschillen in karakters. Immers ongeveer 80% zijn raskenmerken, 15 % karaktertrekken van de ouders en 5% wordt bepaald door de socialisatie.

 

Een Blauwe Rus is zeer atletisch en springt met gemak bovenop een kast of balanceert op een randje bij de deur. Een Blauwe Rus laat zich graag uitdagen tot een spelletje en houdt van jagen. Tot op hoge leeftijd zijn ze speels, mits uitgedaagd. Door de intelligentie is een Blauwe Rus veel te leren, maar weet hij je ook echt soms te foppen. Een Blauwe Rus wil zichzelf ook wel eens in moeilijkheden brengen, dus vandaar dat u een Blauwe Rus alleen buiten moet laten lopen in een goed afgezette tuin of balkon. Uw fokker kan u daarover zeker meer vertellen.

 

Omdat genetisch gezien de Nebelung en ook de Russisch Wit en Zwart hetzelfde zijn, zult u ongeacht de kleur en de haarlengte, deze eigenschappen zeker herkennen.

 

Ervaringen met een of meerdere katten in een huishouden kunnen verschillen, dus daar doen wij geen uitspraken over en laten dat over aan de ervaringen van de fokkers.

 

Gezondheid

 

De Blauwe Rus is een vrij gezond ras zonder echte ras specifieke problemen. De levensverwachting van een Blauwe Rus en Nebelung is ongeveer 15-16 jaar. Zorgvuldig fokken en onderzoek naar stambomen, houdt de rassen gezond. Maar alhoewel we graag alles willen uitsluiten, is fokken geen exacte wetenschap. Een fokker zal nooit 100% kunnen voorkomen dat een kitten niet gezond is, maar een goede fokker zal er wel alles aan doen om herhaling te voorkomen.

 

Verzorging

 

De Blauwe Rus en Nebelung hebben weinig verzorging nodig. Borstelen is uit den boze omdat je dan de kostbare vacht kapot maakt. Alleen een hele zachte natuurborstel mag gebruikt worden als je ze toch graag wil borstelen. Het is wel belangrijk dat je de losse haren uit de vacht verwijderd tijdens de rui-periodes. Een vochtige zeem, washand of vochtige handen zijn dan genoeg om langs de vacht te strijken en de losse haren te verwijderen.