Niet erkende varianten


Voorheen werd een combinatie van een Blauwe Rus en Nebelung, de "variant Blauwe Rus" officieel niet erkend is op shows, terwijl deze absoluut noodzakelijk voor de genenpool van de Nebelung. Deze variant bestaat in feite niet meer omdat ze gewoon een Stamboom hebben van een Blauwe Rus zonder toevoeging variant. Het is immers een zuivere Blauwe Rus met een genetisch andere lengte van vacht.

 

Bij de geschiedenis van de Blauwe Rus (en dus ook de Nebelung) is eerder aangegeven dat de Siamese kat een van de rassen is, die na de Tweede Wereldoorlog is gekruist met de Blauwe Rus om de genenpool te verbreden. Alhoewel daarna het ras zorgvuldig is terug gefokt naar het oorspronkelijke type en het Siamese type als ongewenst werd beschouwd, zijn er Blauwe Russen met een recessief colourpoint gen (naar alle waarschijnlijkheid uit Scandinavische en Amerikaanse lijnen). Dit betekent dat als twee Blauwe Russen met dit recessieve gen gekruist worden, er kittens kunnen ontstaan die lijken op een Blauwe Rus maar met de colourpoint tekening van een Siamees. Genetische testen kunnen dit recessieve gen aantonen.

 

De colourpoint variant wordt niet erkend, alhoewel er fokkers zijn die bewust bezig zijn om deze variant te laten erkennen.  De Rasclub voor Russen en Nebelungen staat niet achter deze ontwikkeling omdat inkruisen van Siamezen na de Tweede Wereldoorlog immers puur was om het ras te redden en niet om Siamese eigenschappen in het ras te fokken. Het bewust fokken van deze variant lijkt meer op een "mode-verschijnsel" maar is niet direct in het belang van het ras. Een Blauwe Rus met een colourpoint tekening en kleur kan daarom geen stamboom krijgen.