Nebelung


Het verhaal van de Nebelung lijkt in Amerika te beginnen met Siegfried (geboren in 1984) en Brunhilde (geboren in 1985). De moeder van Siegfried en Brunhilde, Elsa, was een zwarte kortharige huiskat waarvan de vader op een zwarte angora leek. Elsa werd gedekt door een kater die overeenkomsten vertoonde met de Blauwe Rus. Siegfried was een van de nakomelingen en hij viel op omdat hij de kenmerkende eigenschappen van de Blauwe Rus vertoonde, maar deze combineerde met halflanghaar. Brunhilde was de nakomeling uit een nieuwe dekking en haar haar was zijdezacht en lichter dan dat van Siegfried. De eigenaar, Cora Cobb, was zo onder de indruk van deze kittens dat ze vond dat dit een eventueel begin van een nieuw ras zou kunnen zijn. Daarom nam Cora contact op met een geneticus binnen de kattenvereniging TICA (The International Cat Association). Deze geneticus dr. Solveig Pfleuger, gaf aan dat het ras het beste te omschrijven is als een halflang harige Blauwe Rus. Gesteund door dr. Pfleuger is Cora Cobb de rasstandaard gaan schrijven volgens de richtlijnen van de Blauwe Rus, maar met een verschil: de haar lengte. In 1987 werd de Nebelung als ras door de TICA erkend.

 

Terwijl in de Verenigde staten fokkers zich richten op het ontwikkelen en het showen van de Nebelung vinden aan de andere kant van de planeet meerdere gebeurtenissen plaats met langharige kittens die geboren worden uit Blauwe Russen.

 

In 1993/1994 arriveert de eerste Nebelung in Nederland. Niet uit de Verenigde Staten, maar uit Rusland. Een Nederlandse fokster van Russisch Blauw, Mw. Letty van den Broeck, heeft een kitten geïmporteerd die onverwacht een langhaar blijkt te zijn. Dit kitten bevestigde mogelijke aanwezigheid van een langhaar factor in de Russisch blauw katten. Een factor die recessief is zodat katten deze informatie generaties lang dragen, zonder dat dit te zien is. Door toenemende communicatie met het vormalig Oostblok, blijkt dat er vaker langharige Blauwe Russen worden geboren.

 

Cora Cobb komt zo in 1995 in contact met een dame die op een show in Moskou een Russische langharige kat heeft gezien, die geboren is uit twee Blauwe Russen. Niet veel later vindt de uitwisseling tussen Rusland en de Verenigde Staten plaats. In 2001 wordt de eerste Nebelung voor de fok uit Amerika geïmporteerd naar Europa, Nederland. Met katten uit zowel Rusland als Amerika wordt een begin gelegd voor de Nebelung in Nederland.

 

De Nebelung mag gekruist worden met de Blauwe Rus om de genenpool te verbreden. Alleen dan kan het ras gezond blijven. Een kruising tussen een Nebelung en een Blauwe Rus levert Blauwe Rus Variant kittens op. Dat zijn Blauwe Russen met een soms wat langere vacht, maar allemaal met een langhaargen. Deze variant wordt officieel niet erkend, maar is wel noodzakelijk voor het voortbestaan van de Nebelung. Een variant Blauwe Rus die weer gekruist wordt met een Nebelung, levert variant kittens en Nebelung kittens op. Omdat de Blauwe Rus variant soms qua vachtstructuur volledig lijkt op de Blauwe Rus, worden zij regelmatig geshowd als Blauwe Rus.